Bağdat Caddesi Cephe Tasarımı
Bağdat Caddesi Cephe Tasarımı
Proje Adı: Bağdat Caddesi Kentsel Dönüşüm Projesi
Yıl: 2020
Yer: Kadıköy, İstanbul
Tasarım Süresi: 1 Ay
İnşa Süresi: –
İşveren: Akdeniz İnşaat
Yapıların insan üzerindeki etkisi öncelikle binanın dış cephe tasarımı veya görünüşüyle insan arasındaki iletişimin gerçekleşmesiyle oluşur. Mimari yapılarda ilk göz çarpan ve bize ilk fikri veren bina dış cephe tasarımlarıdır. İşverenimiz Akdeniz İnşaat yetkilileri İstanbul mimarlık ofisleri arasından ofisimizi tercih etmişlerdir.
Proje İstanbul’un gözde yerleşim mekanlarından Bağdat Caddesi’nde yer almaktadır. Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleriyle gündemde olan yerleşim alanında bulunan bir kentsel dönüşüm projesidir. Proje arazisi üzerinde mevcutta 7 katlı bir apartman bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen bölge içerisinde bulunduğu ve deprem riski de taşıması nedeni ile yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilmiştir. İşveren bu yapının müteahhitliğini üstlenip, kat malikleri ile birlikte beklentilerini sunmuş ve konsept proje aşamasına geçilmiştir.
1750 m² genişliğe sahip proje alanında 345 m² oturum alanına sahip ve toplamda 11 kattan oluşan bir konut projesi kurgulanmıştır. Konutta toplamda 22 adet daire tasarlanmış ve bütün dairelerin üç cepheden de gün ışığından faydalanabilmeleri için her katta iki daire bulunacak şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle güney cephesinde bulunan deniz manzarasından bütün daireler yararlanabilmiştir. Konutun zemin katında bulunan daireler 125 m² net kullanım alanına sahip olurken normal katlarda bulunanlar ise 180 m² net kullanımına sahip olmuştur. 3+1 oda şeklinde tasarlanan dairelerin yaşam alanları tamamıyla güney cepheye konumlandırılmış cephe ise boylu boyunca şeffaf tasarlanıp kullanıcılara kesintisiz bir manzara izleyebilme imkanı sunmuştur.
Ritim, denge, hiyerarşi gibi temel tasarım ögeleri bina dış cephe tasarımlarında büyük önem sahibi konulardır. Dış cephe tasarımı oluşturulurken cephede dikey olarak kullanılan ve cepheye asılı bir biçimde algılanan ahşap kaplamalı elemanların ve beyaz dokulu malzemelerin asimetrik bir şekilde kurgulanmasıyla cephede özgün ve dinamik bir tasarım elde edilmiştir. Yalnızca görsel olarak değil, aynı zamanda işlevsel olarak da kullanılan bu elemanlar güney cephenin merkezinde boylu boyunca kullanılıp iki farklı dairenin balkon alanlarındaki mahremiyeti de arttırmıştır.
Cephede kullanılan bu dikey elemanların bir diğer estetik amacı da konuta farklı noktalardan bakıldığında konutun farklı bir etki ve görünüm sağlamasıdır. Bunlara ek olarak projede kapalı ve açık otoparklar, çocuk oyun alanları ve çeşitli oturma dinlenme alanları tasarlanmıştır. Proje, dış cephe tasarımı ile dışarda özgün, işlevsel ve fonksiyonel yapısı ile de içeride kullanıcının bütün ihtiyaçlarını karşılamış ve Bağdat caddesi konut yapıları içerisinde özgün bir konut projesi olarak yer almıştır.